SİGARANIN İŞİTME KAYBI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Solunum yolları; her yıl dünyada 4 milyon ve Türkiye'de ise 100.000 insanın ölmesine neden olan sigaradan  en çok etkilenen bölgedir ancak sigara kulak burun boğaz sisteminde de çeşitli hastalıkların oluşumuna sebep olmaktadır.

Tütün alımının doğrudan veya dolaylı olarak farklı mekanizmalar nedeniyle iç kulağı etkilediği görülmektedir. Erişkinlerde iç kulak hastalıkları, özellikle de işitme kaybı riskleri de sigarayla birlikte artmaktadır.

Sigaranın rol oynadığı bazı iç kulak hastalıkları; Meniere Hastalığı, ani işitme kaybı, kronik gürültüye bağlı işitme kaybı bunlardan bazılarıdır.

Gerek aktif gerekse pasif sigara içiciliğinin mukosiliyer sistem aktivitesini bozduğu birçok kaynakta bildirilmiştir. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla siliyer vuru frekansı belirgin olarak azalır. Bu da akut otitis media, effüzyonlu otitis media, rekürren otitis media gibi özellikle çocukluk çağında önemli sorun olarak karşımıza çıkan hastalıkların oluşumunda ciddi rol oynar.

Sigara içimi ya da dumanına maruz kalınması, mukosiliyer aktiviteyi bozması nedeniyle östaki tüpü fonksiyonunu bozarak orta kulak sekresyonlarının atılamaması ve birikmesi sonucunda orta kulak hastalıklarının oluşumunda önemli rol oynamaktadır.

Çalışmalar  sigara kullanımının iletim ve sensörinöral işitme kayıplarının gelişimi için bir risk faktörü olarak  kabul edildiğini göstermiştir. Sigara kullanımının kandaki karboksihemoglobini artırması nedeniyle hücreler için gerekli olan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Bu durumun ardından kokleanın  ihtiyaç  duyduğu gerekli olan enerji miktarını azaldığı ve devamında duyusal hücrelere zarar verdiği düşünülmektedir.

Sigaranın genellikle yüksek frekanslarda işitme kaybına neden olduğu ve işitme kaybının, günlük içilen sigara sayısı ve kullanım süresi ile doğrudan bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Değişik araştırmalarda 4000 - 6000Hz ve 3000 ‐ 4000 Hz'de işitme kaybının olduğu gösterilmiştir. Sigaranın vücutta oksijen seviyesini düşürdüğü, vasküler tıkanma veya daralma ve kan viskozitesini artırma yoluyla ototoksisiteye neden olabileceği düşünülmektedir. Bu olumsuz etkilerin tütünde bulunan nikotin, katran ve karbonmonoksitten kaynaklandığı belirtilmektedir. Karbonmonoksite maruz kalındığında, yüksek frekans bölgesindeki koklear aksiyon potansiyellerinin bozulduğu, yuvarlak pencereden diffüzyon yoluyla bazal bölge oksijenasyonunu etkilediği ileri sürülmektedir.

Yüksek frekanslardaki işitme kaybı ses bozulmasına yol açar. Böylece ses duyulur ancak anlaşılamaz. Sonuçta yüksek vurgulu kulak uğultusu ve konuşmayı ayırt etme skorunda düşüklükle kendini gösterir.


Yazı & Yayın: Stajyer Odyolog İrem Acar, M. Zahid Öztürk


KAYNAKÇA

YÜCE, Salim, et al. KRONİK SİGARA KULLANICILARINDA TEOAE SONUÇLARI.

Özyardımcı N. Sigaranın kulak burun boğaz hastalıkları üzerine etkileri. Sigara ve Sağlık. Bursa 2002; 354-367

SEÇEN, Elçin İşlek, et al. Sigaranın Yenidoğan İşitme Fonksiyonu Üzerine Etkisi. Ankara Medical Journal, 2017, 17.1.

Emine Nur BÜYÜKALİM ÖZGÜVEN Sigara Kullanımının Östaki Tüpü, Vertigo, Tinnitus ve İşitme Kaybına Etkisi Yüksek Lisans Tezi Konya, 2022

YÜCE, Salim, Kronik Sigara Kullanıcılarında TEOAE  ve İşitme Düzeylerinin Değerlendirilmesi, KBB Uzmanlık Tezi, Sivas,2004.

Yorumlar

Popüler Yayınlar