OTOAKUSTİK EMİSYONLAR (OAE)
Otoakustik emisyonlar (OAE), kokleada bulunan dış tüy hücrelerinin hareketi sonucunda oluşan, dış kulak kanalında kaydedilebilen ve koklea tarafından üretilen düşük şiddetteki akustik sinyaller olarak adlandırılır.
Odyolojik test bataryasında yer alan otoakustik emisyon testi objektif bilgi verir ve diğer yapılan testler “cross-check” (birbirinden bağımsız testlerin birbirini doğrulaması veya elde edilen bulguları doğrulamaması) prensibi ile doğrulama yapılarak, işitmenin ve işitme kaybının doğru bir şekilde değerlendirmesi yapılabilir. Otoakustik emisyonlar prenöral cevaplar olduğu için sensörinöral işitme kaybının sensör veya nöral ayırımı yapılabilir.
Otoakustik emisyonların şu ana kadar yapılmış en sık kullanılan sınıflaması uyaranlara göredir. Bilinen herhangi bir uyarı olmaksızın dış kulak yolundan kayıt edilen emisyonlara spontan otoakustik emisyon (SOAE) denir. Emisyonları kayıt etmek için bir diğer yol ise stimulus göndermektir. Bu yolla kayıt edilenlere uyarılmış otoakustik emisyon (evoked-EOAE) denir.
Uyarılmış Otoakustik Emisyonlar uyaranın tipine göre ikiye ayrılır;
1-) Kısa süreli akustik stimuluslardan sonra kayıt
edilenler geçici uyarılmış akustik emisyonlar Transient evoked - TEOAE denir. 30 - 35 dB işitme kaybına kadar cevap alınabilir.
2-) İki saf ses ile elde edilen distorsiyon ürünü otoakustik emisyonlar: Distortiyon product - DPOAE denir. 60 - 70 dB işitme kaybına kadar cevap alınabilir.
Otoakustik Emisyon Kullanımı
Yeni
doğan işitme taramasında, pediatrik değerlendirmede, meniere hastalığında, ani
işitme kayıplarında, koklear işlevin izlenmesi gibi alanlarda işitmenin
değerlendirmesine olanak sağlar.
Yazı & Yayın: Stajyer Odyolog Cenker Akyüz, M. Zahid Öztürk
Kaynaklar:
Yavuz E., & Sağsözlü, S. (2018). Yenidoğanda İşitme Taramasının İzlenmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (6), 620-630.
Yorumlar
Yorum Gönder