Orta Kulak İltihabı-Otitis Media
Orta Kulak İltihabı-Otitis Media
Otitis media ve ya orta kulak iltihabı; orta kulak boşluğunda sıvı birikimi, kızarıklık şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Kulak zarı ve kemikçikleri de içeren orta kulağın çeşitli etkenlere bağlı olarak iltihaplanmasına denir. Otitis media bakteri virüs gibi mikroorganizma virüslerinden kaynaklanacağı gibi otoimmün nedenlerle de ortaya çıkabilir. Otitis media tek kulağı ya da iki kulağı birden etkileyebilir. Genellikle burun ve boğazlardaki bakteri ve virüslerin orta kulağa geçmesiyle oluşur.
Otitis media enfeksiyonun süresine göre akut, subakut ve kronik olarak üç şekilde sınıflandırılır. Kronik otitis media, akut enfeksiyonların orta kulak kısmında üç aydan uzun süre devam etmesidir. Ülkemizde ve dünyada kronik otitis media prevelansı %1 ile 2,5 arasında değişmektedir.
Orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda görülmektedir. Orta kulak iltihabının yetişkinlerdeki belirtileri çocuklardan farklıdır. Daha çok sonbahar kış aylarında görülen orta kulak iltihabı kendiliğinden iyileşebildiği gibi kötü bir seyir de takip edebilir. Çocuklarda orta kulak iltihabının belirtileri; huzursuzluk, ağlama, uyku problemi, yüksek ateş, duymada problem, işitme kaybı, kulak akıntısı, kulak içinde ve çevresinde kaşıma tahriş vb. olabilirken yetişkinlerde belirtileri; kulakta ağrı, kulakta dolgunluk, işitme kaybı, tinnitus, kulak akıntısı eşlik edebilir.
Orta kulak iltihabı nedenleri arasında prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, yarık damak, down sendromu, çeşitli kraniofasiyal anomaliler, anne sütünün az alınması, geniz eti (adenoid hipertrofisi) ve ya östaki borusu kaynaklı olabilirken sonbahar kış mevsimlerinde çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı da olabilir.
Otitis medianın çocuklarda görülmesinin en önemli nedeni östaki tüpü kaynaklıdır. Orta kulak hava basıncını düzenleyen östaki tüpü çocuklarda daha kısa, daha yatay ve daha geniştir. Bu da orta kulakta biriken sıvının dışarı çıkartılmasını zorlaştırarak tıkanma olasılığını arttırır. Adenoid yani geniz eti östaki tüpüne yakın bir bölgededir. Çocuklarda yetişkinlere göre daha büyük olan geniz etinin çeşitli nedenlerle şişmesi kulak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Otitis medianın teşhisi otoskobik bakı, timpanometri testi, akustik refleks testi gibi yöntemlerle konulabilir. Orta kulak enfeksiyonlarının belirtileri genellikle birkaç gün içerisinde düzelmeye başlarken bir iki hafta içinde kendiliğinden tamamen geçebilir. Tedavisinde hekim onayıyla ilaç kullanımı, kulak damlası, tekrarlayan orta kulak iltihabı varsa ventilasyon tüpü uygulaması yapılabilir. Ayrıca sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilmektedir.
Yazar: Stajyer Odyolog Rojda ALAT
KAYNAKLAR
https://www.medicalpark.com.tr/orta-kulak-iltihab%C4%B1/hg-2202AR
MUMBUÇ, S. Orta Kulak İltihabı.
https://www.tariksapci.com/tr/ostaki-borusu-disfonksiyonu-a
Yorumlar
Yorum Gönder