İMMİTANSMETRİK ÖLÇÜMLER

Akustik immitans, dış ve orta kulağın ses enerjisi akışını belirtmeye yarayan bir terimdir. Akustik immitans, akustik admitans ve akustik impedans kavramlarından oluşur.

İmmitans= Admitans + impedans

Akustik impedans; ses enerjisinin akışına ters yönde olan, ohm birimiyle ölçülen bir kavramdır.

Akustik admitans; ses akımının geçiş kolaylığını ifade eder ve birimi akustik mmho’dur. (1)

Orta kulak ölçümlerinin temel amacı: dış kulak kanalından beyin sapına kadar olan bölgede işitsel sistemin bütünlüğü ve fonksiyonlarını belirlemek ve sınıflandırmaktır.

Orta kulak fonksiyonunu değerlendirmek için timpanometrik ölçümler ve akustik refleks ölçümleri yapılır.

Timpanometri: Orta kulak esnekliğinin dış kulak kanalında meydana gelen basınç değişikliğine bağlı olarak ölçülmesidir.

Dış kulak yolunda konumlandırılan probun hava pompalaması ve emmesi ile dış kulak yolundaki hava basıncının değiştirilmesi sırasında probdan timpanik membrana gönderilen ses uyaranının immitansının dinamik ölçümünü ifade eder.(2)

Timpanometri esas olarak üç kısımdan oluşmaktadır;

Hoparlör: 85 dB SPL şiddet düzeyinde sabit bir probe ton sunar.

Mikrofon: Timpanik membrandan yansıyan sesi alır.

Manometre: Dış kulak yolundaki basıncı değiştirir.



Timpanogram



Dış kulak kanalına yerleştirilen bir prob aracılığıyla verilen sesin; orta kulak boşluğunda değişen basınç oluşumunda oluşturduğu mekanik cevap, yine aynı probda yer alan mikrofon ile kaydedilip sonuçlar “Timpanogram” ismi verilen iki boyutlu bir grafikte gösterilmektedir.(3)

Timpanogram Parametreleri

Akustik komplians, timpanogram genişliği, kulak kanalı hacmi, timpanometrik tepe basınç noktası.

1) Akustik Admitans/Komplians

Timpanogramda grafiğin pik yaptığı noktada y eksenine karşılık gelen değerdir.

Çeşitli kaynaklarda değişkenlik gösteren normatif komplians değerleri olsa da ortalama normatif komplians değerleri şu şekildedir:

2) Timpanogram Genişliği /Gradyan

Timpanogram genişliği, tepe noktasının negatif ve pozitif yönde timpanogram ile kesiştiği noktalar arasındaki basınç aralığıdır.



Timpanometrik gradyan, esasen timpanogramın eğimini ifade eden bir terimdir. Bir timpanogramdaki genişliğin 100 daPa olduğu noktadan x eksenine doğru paralel bir çizgi çekildiğinde, admitans miktarı ile çizilen çizgi arasında kalan admitansın (H1), toplam admitansa (H2/timpanogram yüksekliğine) oranı (H1/H2), gradyanı verir.

Birim olarak ml veya mmho kullanılır.(4)

Gradyan değerinin 0.2'den küçük olması düşük kabul edilir ve patoloji lehine yorumlanır.

3) Kulak Kanalı Hacmi

Dış kulak kanalına yerleştirilen prob ile timpanik membran arasında kalan hacmi ifade eder.

Dış kulak yolunun (buşon veya serumen nedeniyle) kapalı olması, prob ucunun tıkalı olması gibi durumlar kulak kanalı hacminin normalden daha düşük elde edilmesine yol açar.

Çocuk ve yetişkinlerdeki normatif değerler:



4) Timpanometrik Tepe Basıncı

Admitans değerinin en yüksek olduğu (geçirgenliğin en fazla olduğu) noktadan x eksenine doğru çizilen dik bir çizgide o noktaya düşen basınç değerine verilen isimdir.(5)

Normatif değerler:









1(KILIÇ, S., ÇINAR, B. Ç., & SENNAROĞLU, G. (2019). Çocuklarda eşdeğer kulak kanalı hacmi değerlerinin yaşa göre değişiminin incelenmesi. Türk Odyoloji ve İşitme Araştırmaları Dergisi, 2(1), 10-13.)

2,3,4,5[Ocak, E. (2019). Normal işiten yetişkinlerde geniş bant timpanometri ölçüm değerlerinin geleneksel timpanogram ölçümleri ile karşılaştırılması (Master's thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü)]

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmetokondri.com%2Ftimpanogram-tipleri-2020%2F&psig=AOvVaw103-f6CrHIbfzu7RL8Nyxd&ust=1666608290315000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjRxqFwoTCPiGhOuV9voCFQAAAAAdAAAAABAE

https://metokondri.com/multifrekans-timpanometri/

1) Margolis, R.H. & Hunter, L.L. (2000). Acoustic immittance measurements. R.J. Roeser, M. Valente & H. Hosford-Dunn (Eds.). Audiology Diagnosis (pp 381-423). New York, Ny: Thieme.

(2) Roush, J., Bryant, K., Mundy, M., Zeisel, S. & Roberts, J. (1995). Developmental changes in static admittance and tympanometric width in infants and toddlers. Journal of the American Academy of Audiology, 6, 334-338.

 

Stajyer Odyolog Deniz ÖZTOPRAK, M.Zahid ÖZTÜRK


Yorumlar

Popüler Yayınlar