TİNNİTUS (KULAK ÇINLAMASI)
Akustik bir uyaran olmadan hastanın ses algılamasıdır. Çeşitli vurgu ve tonlarda bu ses olabilir. Kulak çınlaması bir hastalık değildir. Kulak işitme siniri veya beyinden kaynaklanan bazı sağlık sorunlarından veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. İşitme kaybı olanların çoğunda tinnitus gözükmekle birlikte tinnitus varlığı kesinlikle işitme kaybının mevcut olduğu anlamına gelmemelidir.
Tinnitus; yaş, cinsiyet, ırk, sosyoekonomik düzey, kafa travmaları, işitme kayıpları, gürültü maruziyeti, stres, psikolojik etkenler, ototoksik ilaçlar sebebiyle oluşabilir.
İki çesit tinnitus vardır:
1) Objektif Tinnitus
Mekanik şekilde ve vücut içinden kaynaklanır. Damar anomalileri, nörolojik hastalıklar kulak zarının yapısındaki bozukluk, orta kulaktaki kas - kemikçik ve ligamentlerdeki fonksiyon bozuklukları, östaki borusu fonksiyon bozuklukları ayrıca kafa travmaları da bu durumu ortaya çıkarabilir.
2) Subjektif Tinnitus
Sadece hasta tarafından duyulan seslerdir. Çoğu kez semptomlar birçok neden bağlıdır. Nedeni periferik veya santral işitsel sorunlar, metabolik bozukluklar, depresyon, anksiyete, ilaç kullanımı olabilir. Çoğu zaman tinnitusla beraber işitme kaybı da gözlenebilir.
Eğer tinnitus şikâyetiniz varsa bu konuda uzmanlaşmış bir
odyolog size yardımcı olabilir. Kulak çınlamasının tedavi yöntemleri ve nasıl
azaltılabilir konusu diğer blog yazılarımızda sizlerle olacaktır.
Yazar: Stajyer Odyolog Berkant SANTUR, M. Zahid ÖZTÜRK
Yorumlar
Yorum Gönder