ODYOLOJİDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Yanlış: Kulak çınlamasının tedavisi yoktur.
Doğru: Çınlama sorunu tek başına bir sorun olarak algılanmamalıdır bu durum başka hastalıkların da habercisi olabilir. Çınlama için kulak burun boğaz doktorlarının çözüm önerileri ilaç olmakla birlikte her zaman doğru bir çözüm önerisi değildir. Çınlama işitme cihazı ve farklı yöntemlerle de azaltılabilir. Bu yüzden bu yönde uzmanlaşmış bir odyologa gözükmek faydalı olacaktır.
Yanlış: İşitme cihazı olabildiğince geç kullanılmaya
başlanmalıdır.
Doğru: İşitme kaybının dereceleri vardır ve bu derecelere göre kişilere işitme cihazı tavsiyesinde bulunulur. Çok hafif derece işitme kaybından çok ileri dereceye kadar devam eden bu durum için odyolog önerilerde bulunur. Hafif derece işitme kaybınız varsa bile aslında işitme cihazı kullanmanız gerekmektedir. Özellikle çocuklar için bu durum çok daha önemlidir.
Geç cihazlanan çocuklar akademik, sosyal yaşantısında çoğu konuda akranlarından geride kalabilirler bu sebeple ne kadar erken cihazlandırma yapılırsa çocuk için o kadar faydalı olacaktır. Aynı durum yetişkinler için de geçerlidir o yüzden erken cihazlanma her zaman kişi ve hayatı için doğru bir adım olur.
Yanlış: İşitme kaybı sadece kulakları etkiler.
Doğru: Tedavi edilmeyen işitme kaybı zamanla ilerleme kaydedebilir ve bu ilerleme sonucunda kişilerde, sosyal izolasyon, depresyon, bilişsel gerileme, demans gibi durumlarda gelişebilir. Yani işitme kaybı önemsiz deyip geçmemek gerekir hayatımızın ilerleyen kısımlarında bize zorluk oluşturabilecek birçok durumla karşılaşılabilir.
Yanlış: Tek cihaz yeterlidir.
Doğru: İşitme kaybının tek taraflı mı yoksa çift taraflı olduğuna göre değişmekle birlikte tek taraflı işitme kayıplılarda tek cihaz yeterli gelecektir ama çift taraflı kaybı olanlar için tek cihaz yeterli gelmeyebilir çünkü iki kulağımız vardır ve başın iki yanına yerleşmesi sebebiyle bizim sesleri algılamamızı, nerden geldiğini fark etmemizi sağlarlar. O yüzden olabildiğince çift cihaz tercih edilmelidir.
Yanlış: İşitme kaybı yalnızca ileri yaştaki bireyleri
etkiler.
Doğru: İşitme kaybı yaş ayırt etmez. Genetik, travmaya bağlı, kullanılan ilaçlardan, enfeksiyonlardan dolayı, sonradan oluşan tümörler sebebiyle de işitme kaybı oluşabilir.
Yanlış: Kulak çubuğu kullanarak dış kulak yolunu
temizleyebiliriz.
Doğru: Kulak içini asla kulak çubuğuyla temizlemememiz gerekir çünkü bunun hiçbir faydası yoktur dış kulak yolundaki serümen ve buşonu temizlediğimizi zannederken aslında onları kulak zarına doğru iterek sesin iletimini engellemiş oluyoruz ve az da olsa işitme eksikliği yaşayabiliyoruz.
Yanlış: Odyolog sadece işitme testi yapar.
Doğru: Odyolog kişilerin işitme varlığı yokluğuyla ilgilenir ona göre tanı tedavi ve rehabilitasyon süreci düzenler, işitme kayıplı kişilere kaybına göre işitme cihazı önerisinde bulunur, denge problemi olan kişilere tedavi tanı rehabilitasyon sürecini yürütür. Koklear implant ameliyatlarında ameliyathanede bulunması zorunludur.
Yanlış: Vertigo bir hastalıktır
Doğru: Vertigo hastalık değildir. Bir belirti veya bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkar.
Yanlış: En pahalı cihaz en iyi cihazdır
Doğru: Hastanın işitme kaybının tıbbi ve psikolojik özelliklerine göre cihaz seçilmelidir. İşitme cihazı hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Bilinçsiz bir şekilde uygulanmış olan işitme cihazı ya yetersiz gelecek ya da zaman içinde mevcut işitmeyi de yok edecektir. O yüzden her pahalı cihaz ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir.
Yazar: Stajyer Odyolog Berkant SANTUR, M. Zahid ÖZTÜRK
Yorumlar
Yorum Gönder